VV Ruurlo behoudt ongeslagen status

In Amerika noemen ze het de “Indian Summer”. Onze oosterburen hebben het over “Alte Weiber Sommer”. Ook bij ons halen ze de oude wijven er bij. In Twente zijn ze daarin wat directer. “Donders mooi weer vandage” plegen ze daar te zeggen. En dat was het op deze derde zondag van oktober. Temperaturen rond de zomerse waarde van 25 graden Celcius. Prachtig weer om te voetballen zou je zeggen. Op het oude kunstgras van Twenthe Goor, de tegenstander deze middag van de VV Ruurlo, steeg de temperatuur nog wat verder door. Dat kwam het voetballen niet ten goede. De oude mat deed stroperig aan en de bal kreeg effecten mee waar Jan Ceulemans in zijn gloriedagen jaloers op zou zijn geweest.

Scheidsrechter van Beek uit Enschede floot om exact 14:00 uur voor de eerste keer op zijn fluit. Ruurlo had de toss gewonnen dus de rood-witten, onder leiding van trainer Michiel Mensink, mochten het leder, voor zover mogelijk op deze mat,  de eerste keer aan het rollen brengen. Ruurlo veroverde de bal al snel en al in de 3e minuut was er een vrije trap die door Job Klootwijk hard over werd geschoten. Twenthe Goor speelde behouden en loerde al vanaf de eerste minuut op de lange bal die diep gegooid kon worden. Daan de Lat, de nummer 10 van de thuisploeg, roeide regelmatig de bal richting keeper Roy Brekveld. Toch kwam het eerste grote gevaar van de kant van Ruurlo. Larsson Arendsen Raedt gaf een prima voorzet af die maar net over werd gekopt door links-back Sander Krabben.

Toch waren de gastheren het dichtst bij een doelpunt. Tot twee maal toe werd de bal van de doellijn gehaald. Eerst was het Niek Sprukkelhorst die de bal van de doellijn haalde en meteen daarna was het Brekveld zelf, die met een katachtige reflex Twenthe Goor van scoren afhield.

Ted Boeijink bracht even later, de weer uitstekend spelende, Niek te Winkel in stelling. Vanuit buitenspelpositie schoot hij de steekpass van Boeijink maar net voorlangs. Twenthe Goor leunde nadrukkelijk achterover en probeerde het tempo uit de wedstrijd te halen. Ruurlo drong aan en Krabben kon een paar keer flink doorstomen op de linkerflank. Bij een spaarzame tegenaanval was het toch de thuisploeg die de score opende. In de 20e minuut voerde Stijn Smak een perfecte sliding uit bij de achterlijn. Op miraculeuze wijze ging de bal via het been van de aanvaller over keeper Brekveld heen. Een goal uit het niets maar niet minder pijnlijk.

Ruurlo liet zich echter niet uit het veld slaan en opgezweept door de weer in grote getale aanwezige Ruurlo supporters werden de ruggen weer gerecht. Boejink was een paar minuten later al dicht bij de gelijkmaker. Uit een voorzet van Krabben wist hij de bal wel langs keeper Zweers te schieten maar helaas voor hem werd de bal door een verdediger uit het doel getikt. Toch was het Boeijink die, even later, indirect voor de gelijkmaker zorgde. Een prima steekpass van Jelle Kornegoor werd door de lichtvoetige Boeijink opgepikt. Hij werd binnen de zestien onreglementair vastgepakt en scheidsrechter van Beek was onverbiddelijk. Strafschop. Aanvoerder Koen Hoijtink liet zich dit buitenkansje niet ontnemen en liet goalie Zweers kansloos. De terechte gelijkmaker was een feit.

De Goorse formatie leek wat aangeslagen en Ruurlo kreeg vlak daarna de mogelijkheid om met een voorsprong de rust in te gaan. Een prima voorzet vanaf de linkerkant door Arendsen Raedt kon ternauwernood klem gepakt worden door de keeper. Ook Twenthe Goor kreeg nog een goede mogelijkheid. Wederom werd de bal van de doellijn gehaald. Vlak voor rust kreeg Goor een vrij makkelijk gegeven vrije trap. Vanaf een meter of twintig wist Brekveld zijn doel verder schoon te houden. Hij tikte de bal prima uit de rechter beneden hoek. Kornegoor schoot vlak voor rust en-passant nog een speler van Goor knock-out om even later dan toch maar op de goal te schieten. Een prima combinatie tussen hem en Boeijink werd door Kornegoor jammer genoeg naast geschoten. Scheidsrechter van Beek floot voor rust en de mannen van zowel Goor als Ruurlo konden het vochtpeil weer op niveau gaan brengen.

Ruurlo trapte af voor de tweede helft en de mannen, onder leiding van Wouter Schouten, kwamen het fitst uit de kleedkamer. Twenthe Goor liet zich nadrukkelijk terugzakken en hadden, zo op het oog, meer last van de tropische omstandigheden dan de geel-zwarten. Ruurlo begon aan te dringen en het wachten was op de verdiende voorsprong. Eerst was het Arendsen Raedt die zijn schot geblokt zag. Even later was het Te Winkel, die tegen een speler aan schoot. Hoijtink was er nog het dichtste bij. Zijn schot werd van richting veranderd maar keeper Zweers stond op de, voor hem, verkeerde plek en kon de bal klem pakken. Ruurlo ging door en maakte op dat moment het meest aanspraak op de winst. Boeijink was zijn tegenstander keer op keer de baas. Eerst gaf hij Te Winkel de kans om te schieten. De poeier van de eerstejaars ging maar net over. De tweede keer speelde hij de bal prima terug op Kornegoor. Ook zijn schot belandde naast het doel. Even later kwam Kornegoor opnieuw in schietpositie na een prachtige pass van Sprukkelhorst. Ook deze knal ging naast het doel.

Goor kwam er nog sporadisch uit en was, zo leek het, tevreden met de puntendeling. Ruurlo was dat echter niet en ging op jacht naar de driepunter. De mannen van Mensink zaten er al behoorlijk door en het wachtten was op de voorsprong van de bezoekers. Verder dan wat lange ballen richting Brekveld kwamen ze niet. Al waren ze daar wel een keer gevaarlijk mee. Gelukkig kon Te Winkel koppend de bal wegwerken anders zouden de Goorse jongens nog onterecht spekkoper zijn geworden deze middag. De nr 6 van Goor, Gierveld  pakte nog een domme gele kaart, door onder het oog van de scheidsrechter voor de bal te gaan staan. Te Winkel toonde voetbal gochme en schoot de bal slim tegen zijn benen aan. Kornegoor was heel dicht bij de 1-2 maar hij kon de, licht getoucheerde, bal net niet de juiste richting geven.

De moegestreden Kornegoor werd na knap zeventig minuten gewisseld voor Wout Meutstege. Een kwartier voor tijd was het bijna raak voor Krabben. Zoals Klaus Allofs in zijn glorietijd, haalde hij de bal spectaculair om na een kopbal van Te Winkel.De verbouwereerde doelman stond erbij en keek er naar en zag de bal op de paal belandden. Meutstege testte de handschoenen van de doelman nog een keer na een prima aanval op rechts voorgegeven door de immer onvermoeibare Arendsen Raedt.

Even later liet ook het Goorse publiek horen dat ze aanwezig waren. Na een goed blok van Sprukkelhorst stortte de linksbuiten van Goor ter aarde. In het Twents werden alle verwensingen uit de kast gehaald. De stoïcijnse Sprukkelhorst, van geen kwaad bewust speelde terecht door. “Ik verstoa toch gin Twents” was zijn logische verklaring achteraf Als de scheidsrechter niet fluit en hij bepaald de ernst van de situatie, kan en mag je gewoon verder spelen. Na de korte medische verzorging huppelde de aanvaller weer vrolijk verder alsof er niets gebeurd was.

Ruurlo leek toch de driepunten mee naar huis te nemen. Boeijink ging weer prima door op links en ditmaal legde hij de bal niet terug maar scoorde hij, alla Marc Overmars, in de korte hoek. 1-2. De bal leek voor de keeper houdbaar maar hij was aan de grond genageld en verwachtte eigenlijk een voorzet zo leek het. Goor zette nog eenmaal alles op alles en mocht zowaar in blessuretijd nog een vrije trap nemen. In mijn optiek het enige smetje op het blazoen van scheidsrechter van Beek. Desalniettemin werd de vrije trap feilloos genomen en sloeg als een raket in achter doelman Brekveld. Natuurlijk zuur als je in blessure tijd op zo’n manier de winst uit handen geeft. Aan de andere kant heeft Ruurlo opnieuw bewezen een volwaardige derde klasser te zijn. Natuurlijk worden er af en toe punten gemorst. Maar als je in competitie verband al sinds november vorig jaar ongeslagen bent is dat een dikke pluim waard. Ongetwijfeld zal aan deze reeks een keer een eind komen maar als de Ruurlose formatie deze lijn door kan trekken hoeven we ons geen zorgen te maken.

Volgende week de uitwedstrijd tegen de huidige nummer vier op de ranglijst Eerbeekse Boys. Er kan door de supporters wat uitgeslapen worden want de wedstrijd in Eerbeek begint om 14:30.