Vrouwenvoetbal moet gestructureerd en geïntegreerd onderdeel van VV Ruurlo worden
Vrouwenvoetbal moet gestructureerd en geïntegreerd onderdeel van VV Ruurlo worden

RUURLO – Steeds meer vrouwen en meisjes willen voetballen en melden zich aan bij een voetbalvereniging. Zo ook bij voetbalvereniging Ruurlo. Dit seizoen nemen maar liefst vier vrouwenteams deel aan de competitie: een vrouwenteam dat in de zaterdagcompetitie uitkomt, twee zevental teams die aan de vrijdagavond competitie deelnemen en een ‘meisjesteam’ dat op zaterdag uitkomt in de onder zeventien jaar (MO-17) competitie.

Door Jan Hendriksen

Vrouwenvoetbal trainer Colin Gieling samen met de Commissie Vrouwenvoetbal VV Ruurlo bestaande uit (v.l.n.r.) Mirjam Pees, Ilse Holtslag en Dienke Langenbarg. Foto: PR

Om deze vrouwen en meisjes goed te begeleiden is het belangrijk de speelsters de aandacht te geven die nodig is om plezier aan het voetballen te beleven en zich als voetbalster te ontwikkelen. Daarvoor is een omgeving nodig, die tegemoet komt aan hun wensen en behoeften. Tot voor kort werd er vaak ad hoc gehandeld met betrekking tot de opleiding van vrouwen en meisjes. Er was geen echt plan hoe de begeleiding er uit zou moeten zien en welk toekomstperspectief er voor hen was. Maar daar is sinds begin dit jaar duidelijk verandering in gekomen. Onder leiding van Ilse Holtslag, Dienke Langenbarg en Mirjam Pees is er een Commissie Vrouwenvoetbal VV Ruurlo in het leven geroepen om het vrouwen/meisjesvoetbal te stimuleren, te integreren en verder te ontwikkelen. De commissie is door de Technische Commissie van VV Ruurlo gevraagd om met voorstellen te komen over hoe het vrouwenvoetbal een gestructureerd en geïntegreerd onderdeel kan uitmaken van voetbalvereniging Ruurlo. De doelstelling van het vrouwenvoetbal is niet anders dan die voor de mannen: plezier ervaren in het voetballen en beter worden als voetbalster.

Voor meisjes is het ook het uitgangspunt dat de individuele ontwikkeling richtinggevend is. Daarbij speelt voor hen dat de sociale context waarin ze met elkaar presteren heel belangrijk is. Dat verdient dan ook extra aandacht. Dienke Langenbarg: “Wij vinden het normaal dat er vrouwen voetballen bij onze vereniging en dat zij een gelijkwaardige positie hebben ten opzichte van mannen. Gelijkwaardigheid betekent echter niet hetzelfde zijn. We onderscheiden verschillende doelgroepen binnen onze vereniging, die we evenveel aandacht willen geven, maar op basis van de verschillende wensen, behoeften en situaties van die doelgroepen, kan dat een andere aanpakt per doelgroep betekenen.”

Trainer
Om de voetbalsters te begeleiden en beter  te maken, is sinds vorig jaar de 21-jarige zeer gedreven en enthousiaste Colin Gieling uit Zevenaar als trainer van het vrouwenseniorenteam en het meisjesteam aan VV Ruurlo verbonden. “Het is een mooie vereniging waar ik mijzelf als trainer goed kan ontwikkelen. De MO17-1 is een jonge groep met veel potentie en kwaliteit. Ook zijn het leergierige en hardwerkende meiden die graag beter willen worden. Ik hoop met dit team dit seizoen bovenin mee te draaien. Ook het zaterdagteam dat in de vierde klasse van het district Oost van de KNVB uitkomt is een mooi en goed team. Het wordt het eerste seizoen als seniorenteam en dan worden er toch andere prestaties gevraagd. Maar dit brengt ook weer mooie nieuwe uitdagingen”, aldus Gieling die vorige maand met de trainingen en enkele oefenduels aan zijn tweede seizoen bij VV Ruurlo is begonnen. Gieling wil zich dit seizoen met het team in de vierde klasse handhaven. “Je moet realistisch zijn, maar ik denk dat je altijd hoog moet inzetten en heb vertrouwen in deze groep. Ik hoop met veel passie, strijd en aanvallend, leuk voetbal mooie resultaten te behalen samen. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in. En de vrouwen ook.”

Meer aandacht
Ilse Holtslag, Dienke Langenbarg en Mirjam Pees van de Commissie Vrouwenvoetbal, zijn zelf ook actief voetballers, of hebben gevoetbald. Allemaal zijn ze zeer content met de inbreng van Colin Gieling. “Hij is een zeer gedreven en enthousiaste trainer. Wij faciliteren de beste omstandigheden rond het voetballen. Er zal vanuit het bestuur meer aandacht besteed worden aan het vrouwenvoetbal. En daar zijn we blij mee. Dat betekent onder andere het stimuleren van vrouwen als kaderleden (trainers, leiders, grensrechters, scheidsrechters, coördinatoren, bestuursleden), alsmede het beschikbaar stellen van benodigde (financiële) middelen. Verder streven we er op langere termijn  naar om een meisjesteam in elke leeftijdscategorie (O-13 t/m O-19) in competitieverband te laten spelen. Zo kan er een logische doorstroming plaatsvinden naar de seniorenafdeling.” En op korte termijn heeft de commissie ook een wens. Een eigen vrouwen/meisjeskleedkamer met een spiegel en een stopcontact op sportpark ‘t Rikkelder. En de Commissie Vrouwenvoetbal VV Ruurlo is voornemens om in november een Winter bazaar te organiseren bij VV Ruurlo.

Copyright © Voetbalvereniging Ruurlo | Privacyverklaring | Digitale Hazewind (nieuwsbrief) | Login Design en realisatie door Project Arthouse