Vier Ruurlose voetbaltalenten spelen bij De Graafschap en FC Twente
Vier Ruurlose voetbaltalenten spelen bij De Graafschap en FC Twente

RUURLO – Het is de droom van menige jongen of meisje. Een voetbalster worden en in een groot vol voetbalstadion mogen spelen. Voor vier jeugdige Ruurlose voetballers zou die droom in de toekomst zo maar eens uit kunnen komen. Maar de weg naar die ultieme droom is nog lang. Maar dat ze voetbaltalent hebben staat buiten kijf. Ze spelen namelijk in jeugdelftallen van De Graafschap in Doetinchem en bij FC Twente in Enschede. Férran Mombarg (15) en Brett Verheijen (13) spelen bij De Graafschap O16 en O13, Thijs Essink (11) en Christiaan Scholten (11) in de jeugdelftallen van FC Twente respectievelijk in O11 en O12. Maar tot voor enkele jaren geleden trapten ze op sportpark ‘t Rikkelder de eerste keer in clubverband tegen een voetbal bij een van de pupillenteams van VV Ruurlo.

“Het is uniek te noemen dat er momenteel vier jeugdspelers in regionale jeugdelftallen bij betaald voetbalorganisaties spelen. En dat mag best als een compliment worden gezien naar het jeugdbeleid van VV Ruurlo”, zo verklaart Theo van Londen die sinds twee jaar als hoofdjeugdopleider verbonden is aan VV Ruurlo. Als we met de vier voetbaltalentjes in de bestuurskamer van VV Ruurlo kennismaken blijkt dat ze alle vier nog een geel-zwart voetbalhart dragen. “Onze roots liggen hier en dat zal ik nooit vergeten”, zo verklaart de oudste van het stel Fërrran Mombarg. “En onze vriendjes voetballen bij VV Ruurlo”, zo zegt Brett Verheijen. Al snel blijkt dat alle vier jongens drie tot vier keer per week trainen. Naast de school activiteiten is het vaak direct de bus of de auto in om naar de trainingen in Doetinchem of Enschede te reizen. Christiaan Scholten zit inmiddels op het Stedelijk Lyceum in Enschede middels het Topsporttalenten project op school.

Sinds begin van dit seizoen (2017-2018) ligt er een jeugdplan van VV Ruurlo waarin vrij uitgebreid wordt aangegeven wat het beleid is van de vereniging met betrekking tot het jeugdvoetbal. Daarin valt op dat prioriteit wordt gegeven aan plezier beleven aan de voetbalsport en de individuele ontwikkeling van elke jeugdspeler op zijn/haar niveau. “Door de kaders te benoemen waarbinnen dit plaatsvindt is er structuur en duidelijkheid voor alle mensen die een bijdrage leveren aan het jeugdgebeuren”, zo verklaart Theo van Londen. In het jeugdplan is er ook aandacht voor het meisjesvoetbal en de ontwikkeling van keepers. Dit seizoen is er begonnen met een meisjesteam MO-15 met talentvolle meisjes. Komend jaar wordt dit uitgebreid met een meisjesteam O-17.
Op dit moment wordt er ook gewerkt aan een keepersplan zodat keepers vanaf tien jaar gericht en gestructureerd training krijgen van keepers uit de eigen vereniging. Om de (voetbal)ontwikkeling van elke jeugdspeler te bevorderen wordt er gewerkt met het trainingsprogramma van VTON. “Elke speler krijgt via dit programma training,die specifiek is voor de leeftijdscategorie. Bovendien zorgt dit trainingsprogramma voor continuïteit in de trainingen en een doorgaande lijn tussen de diverse leeftijdscategorieën”, zo verklaart Van Londen. Het is evident dat trainers een belangrijke rol spelen in de voetbalontwikkeling van de jeugdspelers. Zij worden ondersteund in het werken met de VTON trainingen door het Hoofd Jeugd Opleiding (HJO). Theo van Londen: “Elke trainer bespreekt twee keer per jaar zijn spelers aan de hand van een speler volgsysteem dat door de trainer is ingevuld. Daarbij zijn ook het HJO en de leeftijdscoördinator aanwezig. Elke leeftijdscategorie kent een eigen leeftijdscoördinator. Elk team heeft een trainer en een leider.
De pupillenafdeling heeft een pupillencoördinator en de juniorenafdeling een juniorencoördinator. In de technische commissie komen al deze functies samen zodat er een goede communicatie en samenhang is binnen de vereniging.”

Voetbalactiviteiten
Daarnaast organiseert voerbalvereniging Ruurlo een aantal specifieke voetbalactiviteiten zoals onder meer de Sven voor Ogen pupillen tweedaagse, de Bronkhorst High-Tech Pupillendagen, het Karel Stegemantoernooi en dit jaar voor het eerst een Vriendinnendag.
Om het jeugdplan goed uit te kunnen voeren heeft VV Ruurlo veel vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor de jeugd en die mee helpen de doelstellingen van het jeugdbeleid te realiseren. Het Jeugdvoetbalbeleidsplan staat op de website van vv Ruurlo. Jaarlijks wordt het bijgesteld en aangepast aan nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

Spannend
Al deze visies zijn niet aan de vier jongens besteed zo blijkt. Ze willen alleen maar voetballen. Want als er voor een fotosessie geposeerd moet worden is het eerste wat men doet als men buiten komt de voetbal pakken. Hoe de verdere ontwikkeling van het jeugdige Ruurlo viertal zal verlopen is aan het eind van het seizoen steeds weer een spannend moment. De ervaring die ze in de afgelopen seizoen(en) hebben opgedaan bij FC Twente en De Graafschap is al een groot voorrecht. Mocht men niet doorstromen naar een hoger jeugdelftal dan zou het zomaar kunnen zijn dat de voetbalcarrière wordt voortgezet waar het ooit begon.

Vragenlijst jeugdvoetballers FC Twente en De Graafschap:

Naam: Thijs Essink.
Leeftijd: 11 jaar.
In welk elftal speel je?: FC Twente O11.
Op welke positie speel je in je elftal?: Als aanvallende middenvelder op 10 of als linksbuiten op 11.
Wie is je favoriete voetballer? Lionel Messi.
Wie is je favoriete voetballer bij FC Twente?: Oussama Assaidi.
Wie is de beste trainer?: Luc Stolker. Trainer onder 11 jaar.
Wat is je favoriete voetbalclub?: FC Barcelona en FC Twente.
Wat is het leukste voetbalspel?: FIFA 18.
Wat is het leukste wat je hebt mee gemaakt met je team?: Spelen tegen Ajax en scoren.
Wat is het mooiste doelpunt dat je ooit gescoord hebt?: Tegen PEC Zwolle met een volley uit de lucht.

Naam: Brett Verheijen.
Leeftijd: 13 jaar.
In welk elftal speel je?: De Graafschap O13.
Op welke positie speel je in je elftal?: Overal op het middenveld
Wie is je favoriete voetballer?: Neymar Jr van Paris Saint Germain
Wie is je favoriete voetballer bij De Graafschap?: Mark Diemers.
Wie is de beste trainer?: Pep Guardiola.
Wat is je favoriete voetbalclub?: FC Barcelona.
Wat is het leukste voetbalspel?: Tikki Takka.
Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt met je team?:
Als teamuitje naar Londen gaan en daar speelden we tegen Chelsea.
Wat is het mooiste doelpunt dat je ooit gescoord hebt?:
Het winnende doelpunt scoren in een toernooi in Duitsland. Door die goal gingen we weer verder het toernooi in.

Naam: Christiaan Scholten.
Leeftijd: 11 jaar.
In welk elftal speel je?: FC Twente O12.
Op welke positie speel je in je elftal?: Centrale verdediger.
Wie is je favoriete voetballer?: Sergio Ramos.
Wie is je favoriete voetballer bij De Graafschap?: Assaidi (Twente).
Wie is de beste trainer?: Mijn eigen trainer Job.
Wat is je favoriete voetbalclub?: Real Madrid.
Wat is het leukste voetbalspel? :FIFA.
Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt met je team?:
Het toernooi in Sardinië Italië) vorig seizoen.
Wat is het mooiste doelpunt dat je ooit gescoord hebt?:
Weet ik zo niet.

Naam: Ferran Mombarg.
Leeftijd:15 jaar.
In welk elftal speel je?: De Graafschap O17.
Op welke positie speel je in je elftal?: Meestal links achter en af en toe links op het middenveld
Wie is je favoriete voetballer?: Marcelo van Real Madrid.
Wie is je favoriete voetballer bij De Graafschap?: Abene.
Wie is de beste trainer?: Pep Guardiola.
Wat is je favoriete voetbalclub?: PSV.
Wat is het leukste voetbalspel?: FIFA 18.
Wat is het leukste wat je hebt mee gemaakt met je team?: Een meerdaags toernooi in Turijn vorig jaar met de Graafschap O15. Hier deden in totaal 36 teams uit Europa aan mee. Uiteindelijk wij vierde geworden achter Espagnol, Sparta Moskou en Sampdoria.
Wat is het mooiste doelpunt dat je ooit gescoord hebt?: Dat was met De Graafschap O13 tijdens een toernooi in Breda op mijn verjaardag. Na een mooie combinatie met een teamgenoot kon ik de bal in de korte hoek schieten.

Copyright © Voetbalvereniging Ruurlo | Privacyverklaring | Digitale Hazewind (nieuwsbrief) | Login Design en realisatie door Project Arthouse