Artikel Achterhoek Nieuws: Zweedse Halmstads BK wint 36ste editie Karel Stegeman Toernooi
Artikel Achterhoek Nieuws: Zweedse Halmstads BK wint 36ste editie Karel Stegeman Toernooi

Ruurlo zorgt voor sensatie op openingsdag

RUURLO – Eindelijk. Na respectievelijk een achtste (2019), twee maal een zevende (2014 en 2016), een zesde (2015), een vierde plaats (2018) en een verloren finale in 2017 konden de jeugdvoetballers van het Zweedse Halmstads BK tweede pinksterdag op sportpark ‘t Rikkelder eindelijk de o zo begeerde Karel Stegeman Trofee als winnaars van het Internationale Karel Stegeman Toernooi 2022 van voetbalvereniging Ruurlo omhoog houden. In een spannende finalewedstrijd tegen het Belgische KV Mechelen, dat de trofee in 2015 won, trok het Scandinavische team de zege met een minimale 1-0 over de eindstreep.

Door Jan Hendriksen

Na een noodgedwongen coronapauze kon afgelopen pinksterweekeinde er na drie jaar eindelijk drie dagen weer genoten worden van jeugdvoetbal op topniveau. En het toernooi voor thuisclub VV Ruurlo kon niet beter en sensationeler beginnen. Direct in de eerste beste wedstrijd liet het team onder leiding van trainer Jan Lorsé zich van zijn beste kant zien in een zinderende partij tegen Vitesse dat onder leiding stond van trainer Theo Jansen. Ruurlo bracht het massaal aanwezige publiek in extase. Ivar Temmink scoorde namelijk het winnende doelpunt. En aan het eind van de dag bezette VV Ruurlo na het gelijke spel tegen de Zweedse winnaar van het toernooi in 2019 en 2018 Kalmar (1-1) zelfs de eerste plaats in de poule. En dat was ook al een unicum in de 36-jarige geschiedenis van het toernooi.

Trots

Zondag, tweede pinksterdag werden de Ruurlose jeugdvoetballers op drie 2-0 nederlagen getrakteerd tegen respectievelijk KV Mechelen, Aalborg (Denemarken) en RTS Widzew Lódz (Polen). Maar in geen enkele wedstrijd werden de geel – zwarten weggespeeld. Tweede pinksterdag was trainer Jan Lorsé na afloop van het duel om de elfde en twaalfde plaats tegen SC Heerenveen, dat ook met 2-0 verloren ging, trots op zijn jongens. “Ze hebben als leeuwen gevochten. Ik heb de afgelopen dagen alleen maar blijde gezichten gezien. Dit team vormt een prachtige basis om volgend seizoen een stabiele derdeklasser te worden.” Het was niet voor het eerst dat de 43-jarige Lorsé actief was op het toernooi. “24 jaar geleden was ik als jeugdvoetballer actief met De Graafschap op dit toernooi. Als jonge jongen maakte het toernooi toen ook al indruk op mij. En dat deed het voor het eerste als trainer afgelopen weekeinde opnieuw. Complimenten aan de organisatoren.

”Twaalf teams uit zeven verschillende Europese landen en het Zuid-Amerikaanse Brazilië gingen op de 36ste editie van het toernooi de strijd met elkaar aan en dit sportspektakel werd traditioneel ook weer omrand door een gezellige ambiance, waar ruimte was voor een praatje met een hapje en een drankje en voor de jeugd was een half voetbalveld volledig ingericht met leuke, aantrekkelijke spelen en spelletjes.

Die gezelligheid werd zondag na de laatste wedstrijden in poule B echter even iets na de achtergrond verplaatst door het Braziliaanse Fluminense FC. De Brazilianen dachten, nadat het Zwitserse Grasshopper Club in de laatste poulewedstrijd onverwachts met 3-1 van AC Horsens had gewonnen, dat men middels het doelsaldo poulewinnaar was geworden. Samen met Halmstads BK en AC Horsens eindigden de Brazilianen op tien punten. Maar het Karel Stegeman Toernooi hanteert in een een gelijk aantal punten niet het doelsaldo-reglement maar gelden de onderlinge resultaten. En die vielen in het nadeel van de Brazilianen uit. En dat kon men niet verkroppen.

Vuurdoop

Voor de Organisatie Commissie (OC) leden Koen Hoijtink en Jos Geerken was deze editie van het toernooi een vuurdoop evenals voor de jeugdige negentienjarige Ruurlose scheidsrechter Stijn Pannenkoek. Hoijtink zorgde grotendeels voor het onderbrengen van de jeugdvoetballers bij de gastgezinnen en Geerken faciliteerde grotendeels alle andere zaken rond het toernooi terwijl Hans Schurink de contacten met alle deelnemende teams weer voor zijn rekening had genomen zoals dat ook bij de voorgaande 35 edities was gebeurd. Stijn Pannenkoek floot een aantal poulewedstrijden en vormde samen met Kyan Kisters de scheidsrechterscommissie.

Voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo liet tijdens de opening van het toernooi, die door burgemeester Joost van Oostrum zaterdag rond het middaguur werd verricht, het ongelooflijk mooi te vinden dat het weer gelukt is, juist na twee moeilijke jaren dat het toernooi weer werd georganiseerd. “Een enorm compliment voor de organisatie commissie en alle vrijwilligers en gastgezinnen. Het waren zeker ook twee moeilijke jaren door corona, maar ook doordat ons een aantal prominente leden van de voetbalvereniging zijn ontvallen. Drie leden die zeer actief waren voor het KST. Gerard Groot Roessink, die altijd klaar stond om ons een patatje en een kroketje te verzorgen; Erik Eggink, de spil in het verzorgen van de materialen en ballen. En Gerard Gotink die het onderhoud van onze velden verzorgde. Henry Meutstege: “Alle drie de mannen worden enorm gemist. En daarnaast is het niet heel lang geleden dat Reina Stegeman overleden is. Reina was jarenlang betrokken bij de opening en bij de prijsuitreiking van ons toernooi. Reina was natuurlijk de weduwe van Karel Stegeman naar wie het toernooi is vernoemd en heeft ons toernooi altijd gesteund en actief geholpen bij bijvoorbeeld het verzorgen van de lunches. Voor de vier overleden betrokkenen werd een korte stilte in acht genomen.”

Verbroedering

Tot slot liet Meutstege weten dat het Karel Stegeman toernooi verbroedert. “Verbroedering tussen de spelers van de teams, tussen de gastgezinnen, zowel onderling als met hun gast kinderen, het hele dorp voelt als een grote familie tijdens de pinksterdagen in Ruurlo. En dat vind ik mooi om te zien. Wij vinden als VV Ruurlo ‘verenigen’ belangrijk, het Karel Stegeman Toernooi is voor ons het voorbeeld van verenigen. Het KST is een uniek evenement. En dat vooral dankzij de vele, vele gastgezinnen, de sponsoren en de meer dan honderd vrijwilligers die dit toernooi mogelijk maken. Die hebben een enorm groot applaus verdiend.”

Eindstand

1. Halmstads BK (Zweden); 2. KV Mechelen (Belgie); 3. AC Horsens (Denemarken); 4. Aalborg BK (Denemarken); 5 .De Graafschap; 6. Fluminese FC (Brazilie); 7. Kalmar FF (Zweden); 8. Widzew Lodz (Polen); 9. Grasshopper Club Zurich (Zwitserland); 10. Vitesse; 11. SC Heerenveen; 12. VV Ruurlo. Beste speler: Pontus Carlsson, Halmstads BK. Beste keeper Rayyane Falchou, KV Mechelen. Topscorers: Albin Binnefos Halmstads BK en Donovan Bagou Aalborg BK. Fair Play: Widzew Lodz.

Copyright © Voetbalvereniging Ruurlo | Privacyverklaring | Digitale Hazewind (nieuwsbrief) | Login Design en realisatie door Project Arthouse