Geloofsgemeenschappen ‘treffen’ elkaar op het voetbalveld
Geloofsgemeenschappen ‘treffen’ elkaar op het voetbalveld

RUURLO – Een geloofsgemeenschap of religieuze gemeenschap is een verzameling mensen die dezelfde religie aanhangen of de organisatie daarvan. Dit kan op allerlei niveaus zijn: van plaatselijk (een gemeente) tot (inter)nationaal (bijvoorbeeld een kerk). Kleinere geloofsgemeenschappen kunnen dus deel uitmaken van grote, zelfs mondiale geloofsgemeenschappen. De term kan voor alle religies worden gebruikt en is dus niet gebonden aan het christendom. En zo treffen onder meer Roomsen, Protestanten, Joden, Boeddhisten, Hindoes, Islamieten, Jehova’s, Bhagwanezen en ‘Fienen’ elkaar momenteel wekelijks op sportpark ‘t Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo. Want daar vindt namelijk het inmiddels traditionele ‘Henk Klanderman toernooi’ plaats. De tien deelnemende teams zijn op ludieke manier vernoemd naar geloofs- of religieuze gemeenschappen.

Door Jan Hendriksen

Jaarlijks worden de deelnemende teams aan ludieke namen gekoppeld. Zo namen in vorige edities voormalige en huidige ‘kroegen’ aan het toernooi deel. Ook werden al eens ‘bijnamen’ van leden aan het toernooi verbonden. “Dit jaar hebben we met een vette knipoog kozen de organisatoren voor (‘ludieke’) geloofs- en religieuze gemeenschappen”, zo verklaart Marco Dijkman namens de organisatie. Het toernooi wordt georganiseerd door negen enthousiaste vrijwilligers van VV Ruurlo met als doel het ‘verenigen’ binnen de voetbalvereniging met de daarbij behorende gezelligheid. Niet het winnen van het toernooi is dus het belangrijkste. De eerste poulewedstrijden van het toernooi gingen donderdag 13 juni van start en vinden tot en met donderdag 11 juli wekelijks op donderdag plaats. Zaterdag 13 juli is ingeruimd voor de finalewedstrijden met aansluitend een gezellige barbecue voor alle 150 deelnemende voetballers met hun familieleden. Het toernooi vindt in de spelvorm van zeven tegen zeven plaats waarbij continu door gewisseld maar worden. Er zijn ook enkele speciale spelregels aan de wedstrijden toegevoegd: na drie corners wordt er een strafschop genomen, een gekopt doelpunt telt dubbel en dat geldt ook als er een vrouw scoort.

Het toernooi is vernoemd naar Henk Halfman (67), al vele jaren een clubman pur sang die in 2015 koninklijk werd onderscheiden voor zijn vele werkzaamheden voor VV Ruurlo. In Ruurlo is Henk Halfman beter bekend al ‘Henk Klanderman’. Vernoemd naar de boerderij aan de Slootsdijk waar hij geboren werd. ‘Henk Klanderman’ was vanaf 1973 tot en met 2014 seniorenleider waarvan 28 jaar van het eerste elftal. Daarnaast was hij jeugdleider, grensrechter, coördinator oud papier inzameling, lid van de jubileumcommissie 60-jarig bestaan, barmedewerker, ruim twintig jaar organisator van en daarna vrijwilliger bij het Internationale Karel Stegeman Toernooi voor A- junioren en vrijwilliger bij de jaarlijkse Kerstactie. Tevens was hij jeugdbestuurslid (1984-1992) en hoofdbestuurslid (1986-1996) van VV Ruurlo.

Copyright © Voetbalvereniging Ruurlo | Privacyverklaring | Digitale Hazewind (nieuwsbrief) | Login Design en realisatie door Project Arthouse