Artikel Achterhoek Nieuws: ‘We zullen nog veel meer samen moeten gaan werken in de toekomst’
Artikel Achterhoek Nieuws: ‘We zullen nog veel meer samen moeten gaan werken in de toekomst’

Scala aan activiteiten tijdens feestweekend Ruurlo

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Of het nu wel of niet een ‘officieel’ jubileum was deed geen afbreuk. Het negentigjarig bestaan van voetbalvereniging Ruurlo werd afgelopen weekeinde rond de oprichtingsdatum 1 april groots gevierd. “Een mooie opmaat naar het eeuwfeest over tien jaar”, aldus voorzitter Henry Meutstege vrijdagmiddag tijdens de receptie in het clublokaal op sportpark ‘t Rikkelder.

Naast de receptie bestond het ‘granieten’ jubileum uit onder meer een sfeervolle en humorvolle sponsoravond met medewerking van schrijver, journalist, presentator en theatermaker Eddy van der Ley, voetbalanalist Hans Kraay jr. die en passant de loting voor het Karel Stegeman Toernooi verrichtte, cabaretier – komediant Thijs Kemperink, een expositie ‘’90 jaar VV Ruurlo, randactiviteiten rondom de streekderby tussen de eerste elftallen van VV Ruurlo en Sportclub Lochem, een feestavond, een onderling jeugdtoernooi met aansluitend voor de 280 jeugdleden een bezoek aan de Eredivisiewedstrijd FC Twente – PSV en een afsluitende Frühshopmorgen/middag. En tot met 1 oktober is er vanaf sportpark ‘t Rikkelder een 37 kilometer lange fietstocht uitgezet ‘Rondum Reurle’ die onder meer langs de voormalige speellocaties van VV Ruurlo voert. De routebeschrijving voor deze fietstocht zijn tijdens de openingsuren van de kantine van VV Ruurlo en de VVV Ruurlo gratis af te halen.  

“Wat ben ik blij dat we hier bij elkaar kunnen zijn om een feestje te vieren. Het waren door de corona afgelopen periode moeilijke jaren, maar het ziet er nu toch naar uit dat we een mooie zomer tegemoet gaan. En nu staan we aan het begin van een prachtig jubileumweekend, hoewel het weer wel iets meer had mogen meewerken. Op 1 april bestaan wij exact negentig jaar. En hoewel dat volgens menigeen officieel geen jubileum is, vonden wij het toch belangrijk als VV Ruurlo hierbij stil te staan. En wat is er een prachtig programma in elkaar gezet. Complimenten voor de vele vrijwilligers die hieraan mee hebben gewerkt. Ik ben als voorzitter enorm trots op al die vrijwilligers. Samen zijn we VV Ruurlo”, aldus voorzitter Henry Meutstege tijdens zijn openingswoord op de receptie. Meutstege verwelkomde speciaal alle ereleden, leden van verdienste en de dragers van de gouden en zilveren spelden van de KNVB. “Vooral door jullie inzet in het verleden en in het heden zijn we de club die we vandaag zijn.” 

Ook bedankte de voorzitter alle vrijwilligers die elke maandag- en dinsdagmorgen ervoor zorgen dat sportpark ‘t Rikkelder er steeds zeer verzorgd uitziet. Vorige week waren ze nog druk bezig geweest met de schoonmaak van alle sponsorborden. Ook verwelkomde Meutstege de (zuster)verenigingen uit Berkelland, verenigingen uit Ruurlo en uit de directe omgeving. “Fijn dat jullie hier zijn om samen met ons dit formele moment te vieren. En dat samenwerking belangrijk is in deze tijd is duidelijk. Of het nu gaat om samen een sportinstuif te regelen, of samen te werken door het beschikbaar te stellen van de velden, het is duidelijk dat we als verenigingen elkaar moeten helpen en ondersteunen. Want, hoewel het een cliché is, wij geloven echt in ‘Samen sta je sterker’. En we zullen nog veel meer samen moeten gaan werken in de toekomst, samen nieuwe vormen van sportaanbod ontwikkelen, samen werken aan een sportcomplex van de toekomst. Samen ervoor zorgen dat onze samenleving in al zijn vormen aan voldoende beweging kan komen. Daar gaan wij ons hard voor maken als VV Ruurlo. En of dat nu met of zonder een nieuwe sporthal gebeurt op ons complex, het is de richting die wij gekozen hebben en ook willen invullen.”

Historie
Bij het vieren van het negentigjarig jubileum wilde VV Ruurlo ook nadrukkelijk stil staan bij de historie van de vereniging. “Als bestuur zijn wij ervan overtuigd dat oorspronkelijke waarden en motieven ook vandaag de dag belangrijk zijn voor het begrijpen van de aard en de identiteit van onze vereniging in het heden”, aldus Meutstege. De voorzitter denkt dat de historie van zijn club een belangrijk bindmiddel kan zijn voor het functioneren van de vereniging van vandaag. “Kernwaarden die je herkent zijn verbinding, midden in de samenleving van het dorp Ruurlo staand, en samen de schouders eronder zetten. Al deze kernwaarden zijn ook vandaag de dag belangrijk voor onze vereniging. En met deze kernwaarden gaan we ook honderd jaar oud worden. Dat is ook waarom we een historische expositie hebben ingericht en een jubileumexemplaar van ons voormalig clubblad De Hazewind hebben laten samenstellen door een speciale commissie.”

Meebewegen
Van een veldje in het Rijkenbargse Bos, naar ‘Bekenschot’ via ‘De Binneman en De Meene is VV Ruurlo al weer sinds 1975 actief op sportpark ’t Rikkelder. Henry Meutstege: “En natuurlijk zijn we met de tijd meegegaan, kijk maar naar onze mooie kantine, de kunstgrasvelden, de LED-verlichting enzovoort. Maar ook meebewegen in de maatschappij is erg belangrijk, denk daarbij aan het beperken van het roken op ons sportpark en de regels rondom alcohol en NIX18. Als bestuur zien wij het vooral onze taak om ervoor te zorgen dat we inderdaad ook honderd jaar oud gaan worden. Dat is in ieder geval een belangrijke reden om ook actief te werken aan nieuwe ontwikkelingen zoals de locatie van een nieuwe sporthal. Waar de sporthal ook komt, het zal impact hebben op onze toekomst. Natuurlijk daarbij ook ons eigen belang en onze positie voor ogen houdend, maar ook aspecten als waar het mogelijk is om goed samen te werken met de andere verenigingen in Ruurlo.”

Verenigen
Als laatste stond Meutstege stil bij een maatschappelijke ontwikkeling die voor een vereniging als VV Ruurlo complex en lastig is, en dat is de ontwikkeling van een soort consumptiemaatschappij. “Ook onze vereniging wordt soms gezien als iets wat je kunt consumeren en waaraan je eisen als een consument kunt stellen. Wij willen nadrukkelijk een vereniging zijn, wat betekent dat we alleen kunnen voorbestaan als we het écht samen doen. Samen betrokken zijn bij de vereniging in al zijn aspecten, van dit soort mooie feesten, via wekelijks kunnen voetballen en trainen, tot ervoor zorgen dat we honderd jaar worden vanuit een bestuurlijk perspectief. Een gezonde vereniging zijn, betekent ook dat we met ons allen blijven werken aan ‘verenigen’. En dan worden we zeker honderd jaar.”

Felicitaties
Namens de ereleden van VV Ruurlo brachten Ben Lodeweges en Dinant Weenk als ‘Statler and Waldorf’ van The Muppet Show de felicitaties aan de jubilerende vereniging over. Wim Rijkenbarg deed dat namens de Stichting Beheer Sportpark ‘t Rikkelder en de ‘VUT’ ploeg van de stichting en namens de oud-bestuursleden Jan Tragter. Elk overhandigden ze een waarde-cheque aan Meutstege om te besteden aan een blijvende herinnering aan de vereniging. Vervolgens was het de beurt aan de 84-jarige Jan Wiegerinck om samen met voorzitter Erik Whening van de tentoonstellingscommissie de expositie ‘90 jaar VV Ruurlo’, die in vier kleedkamers was ingericht en die gedurende drie dagen was te bezichtigen, te openen.

‘We zullen nog veel meer samen moeten gaan werken in de toekomst’ | Het laatste nieuws uit Borculo en Ruurlo (achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl)

Copyright © Voetbalvereniging Ruurlo | Privacyverklaring | Digitale Hazewind (nieuwsbrief) | Login Design en realisatie door Project Arthouse